Tuesday 25 September 2012

CHOCOLATE MOIST CAKE


Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia... =)



Terliur tak tengok Chocolate Moist Cake ni?hehehe~ semua orang pun boleh buat...senang sangat...bahan yang mudah didapati, simple dan yang paling penting disukai ramai sebab kepekatan coklatnyaaa....sungguh marvellous~! =) YML ambil tempahan dengan harga RM28 sebiji...tapi hari ni YML akan share resepi nya dengan kawan-kawan ye...mau?hehe~ ada 6 bahan je yang digunakan...


3@4 biji Telur, lain-lain adalah Gula , Susu pekat manis, Minyak masak, Serbuk koko, Tepung gandum masing-masing dengan sukatan 1 cawan...mudah kan?hehe...pukul la telur dan gula dulu sampai kembang, then, masukkan bahan-bahan lain sedikit demi sedikit...time ni pun bau dia da naik tau...rasa macam nak makan mentah-mentah je...hehe~ bila da siap, masukkan dalam Loyang...kalau boleh alas dulu dengan kertas minyak ke, supaya tak lekat masa proses keluarkan dia nanti...kukus?dalam 1jam setengah hingga dua jam...untuk tau da masak ke belum, cucuk dengan lidi, kalau tak melekat kat lidi tu maknanye kek coklat da siap.. :)




Topping?haaa...ni yang paling best...topping ni bancuh lebih-lebih pun takpe, sebab bila ada lebih nanti boleh makan cicah roti ke..enak dimakan begitu saje... =) Cuma susu, koko dan minyak...anggaran sendiri nak manis macam mana, nak pekat macam mana...mula-mula anggarkan tiga-tiga bahan ni samarata, pastu adjust lah sendiri ikut selera masing-masing...sapukan atas kek, untuk tambahan boleh decorate dengan chocolate rice atau manic warna-warni... ^__^ yang penting konfiden.. hehe.. jangan takut-takut nak mencuba ye...jangan risau, serius tak rugi mencuba... ^__^

Sebarang soalan jangan segan-segan bertanya ya...Selamat Mencuba.. :)



Nak selit sikit tempahan dari kawan yang tinggal di Masjid Tanah, Melaka..mengidam katanya nak makan chocolate ball yang YML pernah buat masa belajar...jadi YML cuba lah penuhi permintaan beliau.. ^__^ bahan yang hampir sama dengan kek coklat cuma dipersembahkan dalam bentuk berlainan.. =)




No comments:

Post a Comment